HVAD ER ALEXANDERTEKNIK

Alexanderteknik er en metode til at genvinde bevidst kontakt til kroppens oprindelige og naturlige bevægemønster og derigennem slippe af med unødvendige spændinger og smerter.

Vi er født med evnen til at bevæge os ubesværet og let, men med tiden – ofte allerede fra skolealderen – begynder vi at opbygge dårlige vaner der forstyrrer det oprindelige bevægemønster. Når forholdet mellem hoved, nakke og rygsøjle bringes ud af balance, forplanter det sig ud i kroppens øvrige dele som en kædereaktion. Det kan med tiden medføre sygdom, fysisk og psykisk, smerter og træthed i eller nedslidning af vitale dele af bevægelsesapparatet.

Nogle af de dårlige vaner er måske tydelige for os, andre er mere ubevidste – fælles for dem er, at de er utroligt svære at komme af med, fordi de er blevet så indgroet en del, af vores kropslige reaktionsmønstre.

Igennem arbejdet med Alexanderteknik, lærer man at blive opmærksom på og bevidst om hvordan vanerne giver sig til udtryk i den motoriske adfærd. Man lærer hvordan man kan blive i stand til at stoppe de uhensigtsmæssige vaner og omorganisere den motoriske adfærd. Med andre ord, man genfinder det bevægemønster kroppen er født med, men som den har glemt. Derved bliver løsningen ikke en uholdbar symptombehandling, men en varig forvandling af selve årsagen til problemet.

Krop og bevidsthed hænger sammen. Man starter måske til Alexanderteknik, fordi man har et fysisk problem. Men ret hurtigt vil man opdage, at en del af problemet består i hvordan vi tænker om hvordan vi bevæger os. Kroppen organiserer sig forskelligt, alt efter hvordan og hvor vores opmærksomhed er. Alexanderteknik er en praktisk metode til bevidst at opfatte og forstå det fine samspil imellem krop og bevidsthed.

Noget af det helt grundlæggende ved teknikken er, at man påtager sig ansvaret for sin egen krop og arbejder med at finde og stoppe de bagvedliggende årsager til de symptomer og smerter man måtte opleve.

Derfor kaldes det undervisning i stedet for behandling, når man går til Alexanderteknik. Man skal være indstillet på at lære noget, på at gå på detektivopdagelse i sit eget liv og på at ændre nogle mønstre. Man skal også være indstillet på, at det er en proces, som godt kan tage sin tid.

De fleste oplever gennem alexanderteknikken en markant forbedring af både deres symptomer og deres livskvalitet generelt.

Hvis du vil læse mere om alexanderteknik, er dette et godt sted at starte:

alexandernetvaerket.dk

alexandertechnique.com

 

 

Share This